Menu Sluiten

Thuis loop je het meeste risico

Heb je er wel eens over nagedacht waar je de grootste kans loopt om een ongeluk te krijgen? Je denkt misschien al snel aan dat gevaarlijke kruispunt waar je iedere dag overheen fietst. Over dat zebrapad, waar automobilisten nauwelijks voor afremmen. Ben je niet zo dol op vliegen, dan ga je er waarschijnlijk vanuit dat je opgesloten in een vliegtuig de grootste kans hebt om je einde tegemoet te gaan, terwijl anderen in de stoel van de tandarts het gevoel kunnen krijgen dat het einde nabij is.

De nuchtere realiteit is echter dat je de meeste kans hebt om te ‘verongelukken’ op de plek waar je je waarschijnlijk het veiligst voelt, en waar je zeker niet het gevoel hebt dat het ieder moment mis kan gaan: gewoon, in je veilige huis.

Dat kan niet waar zijn, toch? Wat kan er thuis nu misgaan? Genoeg, zo tonen de cijfers aan. Iedereen loopt namelijk een risico van 1 op 5000 om te overlijden door een val in of om het huis. Bij fietsen is dat maar 1 op 92.000. En, voor de mensen met vliegangst: de kans dat je een vlucht niet overleeft is zelfs maar 1 op 1400000.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat toch, dat we thuis blijkbaar zoveel gevaar lopen? Simpel: een ongeluk zit in een klein hoekje. Juist op de plek waar je je veilig voelt sta je er niet bij stil dat het zomaar mis kan gaan. Dat een rondslingerend autootje van je kind ervoor kan zorgen dat je van de trap valt, bijvoorbeeld. Of dat dat kleedje dat zo leuk op de vloer ligt er ook voor kan zorgen dat je struikelt en ongelukkig terecht kan komen. Net als al die snoeren, die overal langs de plinten lopen. Je hoeft er maar met je kleine teen in te blijven hangen en je kan onderuitgaan.

We overschatten onszelf

Daarnaast speelt mee dat we onszelf van nature nogal overschatten. Waar we ons in het vliegtuig afvragen of de piloot met twintig jaar opleiding en ervaring dat grote apparaat echt wel kan besturen, staan we thuis rustig op een hoge ladder zonder te checken of dit wel veilig is. Als we thuis werken op hoogte is de kans veel groter dat het misgaat dan wanneer mensen dit beroepsmatig doen. Werkgevers zijn het namelijk verplicht om voor een goede valbeveiliging te zorgen, terwijl we dat in onze vrije tijd helemaal niet nodig vinden. Toch zou het de moeite lonen om in en om het huis iets meer aandacht te hebben voor onze veiligheid, de cijfers liegen er tenslotte niet om.