21 oktober 2021

Hoe kies ik de juiste map?

2 min read

Soorten, maten en kleuren; zoveel mappen en zoveel keuze! In de winkel houd je ze vast en weet je vaak al vlot welke map waarvoor dient. Maar tegenwoordig bestellen we liever online. Makkelijk, snel en vaak veel goedkoper! Om je wegwijs te maken in de namen, soorten en termen helpen we je met deze blog inzicht te geven in het wereld die MAPPEN heet.

Dossiermappen

Dit zijn mappen waarin je papier los kan bewaren. Deze hoef je dus niet te nieten of perforeren. De mappen gaan doorgaan open als een boek en door de extra kleppen vallen de documenten niet uit de map. Sommige dossiermappen hebben ook elastiek om deze beter dicht te houden. Deze mappen worden ook wel elastomappen genoemd.

Vouwmappen

Een vouwmap is een simpele versie van een dossiermap. Dit is enkel een omslag, zonder extra kleppen. Vaak worden deze mappen gebruikt in een andere map of als kaft.

Klemmappen

De naam “klemmap” zegt het eigenlijk al: je klemt het papier in de map. Ook hier zijn dus geen nietjes of gaatjes nodig. Er zijn grofweg 2 soorten klemmappen: een waarbij je de papier in de rug kan klemmen (in de lengte van het papier dus) en een waarbij je het papier op de kop kan klemmen. Deze laatste soort noemen wij ook wel een klembordmap, omdat het in principe een klembord is met een extra klep.

Snelhechters of snelhechtmappen

Deze plastic map kennen we allemaal! Een doorzichtige voorkant en gekleurde rug en achterkant met de herkenbare verticale, beschrijfbare strook. Perforeer gaatjes in het papier en doe ze in de map en je hebt een net document. Naast de plastic variant (vaak aangeduid als PP = polypropyleen) is deze map tegenwoordig ook in karton verkrijgbaar.

Offertemappen

De term “offertemap” is eigenlijk erg breed. Bovenstaande plastic of kartonnen snelhechtmappen worden namelijk ook wel offertemappen genoemd, maar ook dossiermappen krijgen deze naam. Aangezien de offertemap niet een duidelijke definitie heeft, is het van belang de specificaties goed te lezen of er eerst even achteraan te bellen.

Insteekmappen

Kort en bondig: in een insteekmap steek je papier in een map. Simpel toch? Dit is dus een oplossing voor losse bladen. We maken hierbij onderscheid tussen een L-model map en een U-model map. Bij een L-model map zijn de zijdes in de vorm van een L gesloten (de bovenkant en rechterkant zijn dus open). Bij een U model is de map in de vorm van een U gesloten, dus enkel de bovenkant is open.