Menu Sluiten

Het meeste halen uit gasveren onder druk

Een gasveer onder druk wordt vaak toegepast op plekken waar demping gewenst is. Je kunt ze vinden in de vijfde deur van je auto, bureaustoel en andere industriële toepassingen. Ondanks, dat ze voor veel ingenieurs en ontwerpers de voorkeursmethode voor bewegingscontrole blijven, blijven er toch nog twijfels bestaan over hun prestaties op de lange termijn.

Maar toch, als ontwerpers echter gasdrukveren op de voorgeschreven manier dimensioneren en monteren, zullen ze ruimschoots aan hun verwachtingen voldoen. Zoals de naam al aangeeft, werken deze veren met gasdruk, in combinatie met wat op olie gebaseerd smeermiddel ‒ om een reeks uitwendige krachten te ondersteunen of tegen te gaan.

Het gecomprimeerde gas biedt een beteugelde manier om energie op te slaan en vrij te geven met een vloeiende, gedempte beweging, overgedragen via een glijdende zuiger en stang.

Gasveer

Hoe bereken je het juiste model voor je project.

Het uitkiezen van het meest geschikte type en de juiste maat van de gasveer hangt het meest af van een goede basisinformatie. Dit in verband met de afmetingen, hoeken en verhoudingen van bijvoorbeeld deuren, ramen, platforms, luiken, compartimenten of andere industriële toepassingen die moeten worden ondersteunt, opgevangen of verplaatst.

Belangrijk hiervan zijn de afmeting en het gewicht van bewegende delen (en vooral hun niet-ondersteunde overspanning), de mate van kracht die je feitelijk nodig hebt om ze te verplaatsen en waar hun zwaartepunt ligt bij volledige opening en sluiten. Het Duitse merk Bansbach die door Mparts.nl wordt gedistribueerd, opereren met een kracht variërend van 600 – 20000(N) onder een temperatuur van -30℃ tot +80℃ en wanneer de klant het wenst kunnen ze speciaal geseald worden, zodat ze bestand is tegen -55℃ tot +200℃.

Gewapend met deze informatie ‒ wat allemaal moeilijker lijkt dan dat het is ‒ kun je als hulpmiddel ook een gasveer calculator of maattabel gebruiken om te beoordelen welk type en welke maatvoering het juiste effect zal leveren dat je zoekt. En natuurlijk kun je als alternatief altijd contact opnemen met de deskundige klantenservice van https://www.mparts.nl voor nuttig advies en hulp.