Menu Sluiten

Alles wat je moet weten over het gemiddeld tarief van een oppas

Voor ouders van jonge kinderen is het leven niet goedkoop. Opvang, oppas, kleertjes, school, een kinderkamer, speelgoed en nog veel meer zaken horen er allemaal bij. Het is daarom handig om te weten wat dit allemaal nu precies kost, zodat je daar rekening mee kunt houden. Het gemiddeld tarief van de oppas hoort daar natuurlijk bij. In deze blog vertellen we je waar dat tarief uit bestaat en hoe hoog deze ongeveer is, dus lees gauw verder! 

Het landelijk gemiddelde 

Volgens Nibud is het basisbedrag voor één kind ongeveer €5,- per uur. Sommige ouders geven wat meer, anderen wat minder. Wanneer het om meerdere kinderen gaat wordt er logischerwijs ook een hoger bedrag per uur gerekend. Voor twee kinderen rond de €7,- en voor drie ongeveer €9,- per uur. De reden dat er niet telkens opnieuw €5,- bijkomt is logischerwijs dat de oppas de tijd al doorbrengt met oppassen en een extra kind niet betekent dat er twee keer zoveel werk te doen is. Dat is weer afhankelijk van het type kind, maar vaak kiezen ouders met een druk kind ervoor om iets meer te betalen aan de oppas.  

Invloeden op het tarief 

Er zijn ook nog andere zaken, naast extra kinderen, die ervoor zorgen dat het gemiddelde tarief hoger ligt. Zo is het gebruikelijk om extra te betalen wanneer de oppas de kinderen uit school haalt, klusjes zoals de afwas doet of je kinderen helpt met hun huiswerk. Houdt daar dus ook rekening mee.  

Zo zit de het tarief van een oppas dus in elkaar 

Gemiddeld tarief oppas nodig? We hopen dat je het in deze blog hebt kunnen vinden en zo een goede inschatting kunt maken van de kosten voor je kind, inclusief de oppaskosten uiteraard! Veel succes bij het vinden van een oppas.